Wat is mede?

Mede is een alcoholische drank gemaakt van 2 basis ingrediënten: honing en water. Aan deze mix wordt daarna gist toegevoegd om de gisting is gang te zetten. Aan deze mix wordt ook vaak fruit toegevoegd om fruit mede te maken (melomel). Waar wijn alleen uit druiven en water mag bestaan kan je aan mede van alles toevoegen. Zo heb je tientallen verschillende smaken mede.
Ook heb je bij mede net als bij wijn droog en zoet. Over het algemeen is mede wel zoeter dan wijn.

 

Geschiedenis

Mede is een eeuwen oude drank die vooral vroeger erg populair was en zelfs als een gift van god werd beschouwen. Mede heeft daarom ook een grote rol gespeeld in veel Mythologie. Vooral in de Noorse mythologie komt mede vaak voor maar de drank komt oorspronkelijk uit Azie. Zo zijn er recepten gevonden van 1700 voor christus. In die tijd was mede vooral erg populair bij de romeinen.

 

Hoe wordt het gemaakt

Het maken van mede gaat vrijwel hetzelfde als het maken van wijn. Bij wijn heb je als basis ingrediënten druiven en water bij mede is dit honing en water.
Het verschil zit in het fermentatie proces. Honing is namelijk een stuk moeilijker om in alcohol om te zetten voor gist. Druiven daarentegen zijn hier meer geschikt voor. Daarom wordt mede ook vaak gemaakt met fruit, dit bevorderd het fermentatie process.

 

soorten mede

Er zijn veel verschillende soorten mede. Net als dat je bij wijn veel verschillende soorten druiven hebt heb je bij mede veel verschillende soorten honing. Zo kan je goed het verschil proeven tussen mede gemaakt van heiden honing en mede gemaakt van eucalyptus honing. Daarnaast worden er ook verschillende ingredienten toegevoegd aan mede zoals: kruiden, fruit en hop. De combinaties bij mede zijn dus eindeloos, er is voor ieder wat wills!

 

Trending: Mede

In Amerika is mede in opkomst, er zijn in de laatste jaren tientallen nieuwe meaderies(mede brouwerijen) uit de grond geschoten als paddenstoelen. Je hebt tegenwoordig zelf speciaal ontworpen “Mead Halls” waar je als een viking kan drinken en genieten van heerlijke mede. In Nederland wordt mede ook steeds populairder vooral op festivals zoals: Elfia, Keltfest en Castlefest.

 

In Nederland is het alleen erg moeilijk om aan deze heerlijke drank te komen.
Heathen Mead is er om deze heerlijke drank toegankelijker te maken in Nederland!
Share the love, share the mead!